Éttermünkről

Rólunk

Laposáné Anikó (Ani mami) 1994-ben vágott bele álma megvalósításába, éttermet nyitott Gyárváros egyik kis utcájában.

Az elmúlt évek alatt nemcsak meleg étellel töltöttük meg a vendégeink gyomrát, hanem szimbolikusan sokaknak magunk is családtagjává váltunk. Számtalan család ünnepének lettünk részesei: otthont adtunk esküvőknek, keresztelőknek, születésnapoknak, mindennapokban pedig törzsvendégeink, hozzánk betérő idősek és fiatalok örömében, bánatában osztozhattunk.

A hosszú évek alatt Anikó nemcsak saját álmát valósította meg, hanem egy olyan helyet teremtett, ahol értékes emberi kapcsolatok születtek, az étterem pedig összefonódott saját családja életével is. Mindenki kivette részét a munkából, de a hely adta örömökből is részesült.

Az étterem alapítása óta hosszú idő telt el, még akkor is, ha ezalatt egy álom teljesedett ki, egyszer csak elérkezik a pihenés ideje. Ennek az útnak folytatása, tovább építése mostantól a család következő generációjára vár. Stafétát Anikó lánya, Markó Angéla vette át 2020-ban. Kívülről nézve nem mindenki számára tűnhet magától értetődőnek a döntés, ugyanis Angéla eddig nem a vendéglátásban dolgozott, a Győri Nemzeti Színház ügyvezető igazgatói székéből állt a családi vállalkozás élére.

„Nagyjából egyidőben azzal, hogy édesanyám a nyugdíjba vonulását kezdte fontolgatni, én is azt éreztem, hogy változásra van szükségem. Tizenhárom évig dolgoztam a színháznál. Nagyon szerettem az ott lévő embereket, azt a közeget, de ahogy sokaknál megtörténik, nálam is eljött a pillanat, amikor azt éreztem, hogy valami mást kellene csinálnom. Hosszú ideig vívódtam magamban, hogy tényleg ezt akarom-e, tényleg nekem való-e ez a szakma.” – Markó Angéla

Generációváltáson azért kezdtünk el gondolkodni, mert az lebegett a szemünk előtt, hogy megújulva továbbvigyünk Anikó örökségét. Szerencsére az étterem új vezetője nincs teljesen magára hagyva, hisz Anikó nyugdíjba vonulásával nem szakad el teljesen éttermünktől. A hosszú évek alatt megszerzett tapasztalataival, praktikáival és tanácsaival tovább segíti családunk és az étterem munkáját. Angéla álma pedig az, hogy egyszer majd ő adhassa tovább saját gyermekeinek az éttermet.

„Ha egy olyan esélyt kap az ember, hogy megélheti a generációváltást egy családi vállalkozásban, akkor azzal élni kell, azt csinálni kell. Úgy gondolom, a mai világban a család a legfontosabb. Lehet, hogy lemondásokkal jár egy ilyen döntés, de akkor is nagyon fontos a hagyományok továbbvitele” – Markó Angéla

A jövőben is törekszünk arra, hogy megtartsuk már megszokott tradíciókat, amelyekért vendégeink minket választanak, de egyben a megújulásra is igyekszünk hangsúlyt fektetni.

A vezetőváltással szinte egyidejűleg belefogtunk a belső tér átalakításába, majd következett a konyha teljes felújítása. A felújított vendégtérben a falakon, számunkra fontos idézetekkel igyekeztünk a művészetet is az étterembe csempészni.